Gehandicaptenzorg

Binnen de Gehandicaptenzorg richt je je op mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking (of een combinatie). Elke beperking vraagt om een andere manier van ondersteuning en zorg. Jij helpt mensen om zoveel mogelijk een leven te leiden dat past bij wat ze willen. En bij wat ze nog zelf kunnen. Vanuit jouw rol ondersteun je zoveel mogelijk.
Bekijk Gehandicaptenzorg vacatures
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Heb je al eens gedacht aan de volgende beroepen?

Meer informatie

Begeleider

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.

Meer informatie
Meer informatie

Verzorgende

Als verzorgende in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een beperking hebben. Je ondersteunt hen onder meer bij het huishouden en dagelijkse verzorging. Naast begeleidende en verzorgende taken geef je ook voorlichting.

Meer informatie
Meer informatie

Ambulant begeleider

Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil. Je begeleidt cliënten thuis, op de werkplek of op school. Je ondersteunt ze in hun dagelijkse activiteiten, in hun ontwikkeling en in de maatschappij.

Meer informatie

Voorlichtingsmodules gehandicaptenzorg

Wil je weten of het werken in de gehandicaptenzorg (GHZ) iets voor jou is? Doorloop dan de online voorlichtingsmodules. In deze modules worden korte praktijksituaties geschetst. De modules bestaan uit interactieve opdrachten en praktische informatie over het werken als begeleider in de GHZ. 

Kiki, persoonlijk begeleider complexe zorgvraag

'Ik ben persoonlijk begeleider op een afdeling voor oudere, ernstig meervoudig gehandicapte cliënten die specialistische en complexe zorg nodig hebben. De zorg die mijn cliënten nodig hebben loopt erg uiteen. Sommige cliënten zijn mobiel, maar hebben slecht zicht of zijn doof. Anderen zijn rolstoelafhankelijk. Weer anderen zijn afhankelijk van katheter en sondevoeding, of ze hebben psychiatrische klachten, of een combinatie ervan. Hun sociaal emotioneel ontwikkelingsniveau loopt uiteen van 2 maanden tot 5 jaar. 

In het begin vond ik de ernstige beperkingen van cliënten wel confronterend. Maar het begeleiden lag me gewoon. En ik merkte dat elke vorm van contact die je maakt, hoe klein ook, zó aankomt bij de mensen. Sommige cliënten kunnen niet praten, maar ik merk het aan ze, als ik een hand vastpak, of als ik ze een knuffel geef. Of als ik ze aan verse kruiden laat ruiken, of laat zien dat ik groente snijd. Ik zie dat het wat met ze doet, en dat vind ik belangrijk.'

Bron: ontdekdezorg.nl

Meer informatie

Wil je meer informatie over het werken in de Gehandicaptenzorg en de verschillende beroepen die er zijn, kijk dan eens op de volgende sites.