HR ZZW_1576web ziekenhuis secretaresse administratie doktersassistent apothekersassistent balie administratie eerstelijn

Digivaardig in de zorg

Als zorgmedewerker krijg je onvermijdelijk te maken met digitale technologie. Het gaat hierbij niet alleen om het elektronisch patiëntendossier of roostersoftware, maar ook bijvoorbeeld domotica, beeldbellen en allerlei andere e-healthtoepassingen. Voor de een is het makkelijker om met deze technologie om te gaan dan voor de ander. Het programma Digivaardig in de zorg ondersteunt daarom de samenwerking tussen de medewerkers van verschillende zorginstellingen om de digitale vaardigheden te verbeteren en op peil te houden.

Digicoach

Een digicoach is een zorgprofessional die de taak heeft om zijn/haar collega’s te ondersteunen in het vergroten van hun digitale vaardigheden. Hij of zij is een geduldige, coachende medewerker die veiligheid creëert voor de digitale starter, de leervraag verheldert, leermiddelen zoekt en collega’s ‘on the job’ coacht om stap voor stap vaardiger te worden.

Er zijn ook medewerkers die collega’s op de werkvloer ondersteunen bij e-health en producttesten doen. Dat noemen we de i-nurse. In deze brochure lees je meer over wat de digicoach en de I-nurse precies doen en wat zij nodig hebben.

Zelftest

Als medewerker in de verpleeghuiszorg en thuiszorg kun je de zelftest 'Digitale vaardigheden Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis' doen. Hierbij krijg je een beeld van je vaardigheden op het gebied van kennis, handelingen en programma's die nodig zijn om de basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen verrichten. Na afloop krijg je aan de hand daarvan tips over ontwikkelgebieden en hoe je uiteindelijk makkelijker kan werken.