Onderwijsvormen en functies

Welke leerwegen zijn er in de zorg?

De beroepsopleidende leerweg (BOL)

Bij de BOL route ga je 70% van de tijd naar school. Die andere 30% loop je stage. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Bij het volgen van een BOL opleiding heb je in principe recht op studiefinanciering. Je leert volgens schoolroosters, ook stages vallen binnen de studieperiodes. Je houdt dus aardig wat vrije tijd over. Met een bijbaantje kun je je inkomens aanvullen.

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Dit traject staat gelijk aan werken en leren: 70% van de tijd werk je bij een werkgever. De andere 30% volg je theorielessen op school. Je doet dus al veel praktijkervaring op. Om te beginnen heb je een baan nodig, solliciteren dus. Voor deze baan ontvang je een leerlingsalaris. Je hebt een baan en salaris, dus geen recht op studiefinanciering. Je salaris wordt elk studiejaar hoger.

HBO/WO (voltijd, deeltijd of duaal)

HBO en WO opleidingen kun je op meerdere manieren volgen. Bij de deeltijdvariant ga je enkele dagdelen in de week naar school, vaak ’s avonds. Je hebt dan alleen geen recht op studiefinanciering. Bij de duale variant werk je als leerling in een zorginstelling en ontvang je een salaris. Je werk wissel je af met enkele periodes theorielessen op school. Tijdens deze periode krijg je geen salaris, maar kun je wel in aanmerking komen voor studiefinanciering. Dit is dan wel in de vorm van een lening.