Onderwijs in de regio

In de regio’s Haaglanden, Nieuwe Waterweg Noord en Rijn Gouwe kun je op verschillende plekken een opleiding volgen. Hieronder vind je een overzicht van de onderwijsmogelijkheden in onze regio. Kijk voor een volledig overzicht op youchooz.nl en KiesMBO.nl.

mboRijnland

Werk jij graag met mensen? Ben je goed in luisteren? En word jij blij als anderen om jou heen blij zijn? Dan is een opleiding in de richting Welzijn en Zorg iets voor jou! mboRijnland biedt een heleboel welzijn- en zorgopleidingen aan, van niveau 1 tot en met 4. Je leert bij mboRijnland meer dan een vak. Er is volop ruimte voor je talent, eigenheid en persoonlijke ontwikkeling.

Je betekent iets voor anderen
Werk je in de zorg, dan beteken je iets voor anderen. Je hebt dagelijks met mensen te maken die jouw aandacht nodig hebben. Je toekomstige baan is veelzijdig en je hebt veel verantwoordelijkheid. Mensen vertellen hun verhaal aan jou, waarna jij de juiste beslissingen neemt. Volg je een opleiding in de richting van welzijn en zorg, dan kun je waarschijnlijk snel aan de slag! Twijfel dus niet langer en bekijk onze studierichtingen. 

Praktijkgericht onderwijs
Volg je een opleiding bij mboRijnland, dan volg je praktijkgericht onderwijs. Dat vinden we belangrijk, want wij denken dat je het meeste leert door je handen uit de mouwen te steken. Je kunt kiezen uit twee leerwegen: bol (beroeps opleidende leerweg) en bbl (beroepsbegeleidende leerweg). Doe je een bol-opleiding, dan ga je vijf dagen per week naar school en loop je verschillende stages. Volg je een bbl-opleiding, dan ga je één keer per week
naar school en werk je de overige dagen bij een erkend leerbedrijf.

Opleidingen Welzijn en Zorg mboRijnland

Welzijn – Sociaal Werk Niveau
Sociaal Werker4
Welzijn – Werken met kinderen 
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang 
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker 4
Onderwijsassistent4
Zorg – Assisterende in de gezondheidszorg 
Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 
Apothekersassistent 4
Doktersassistent4
Tandartsassistent4
Zorg – Verzorging, verpleging en begeleiding 
Assistent Dienstverlening en Zorgentree
Dienstverlening, uitstroomrichting Helpende Zorg en Welzijn2
Combinatieopleiding Maatschappelijke Zorg en Verzorgende 
Individuele Gezondheidszorg 
3
Verpleegkundige4
Zorg – Maatschappelijke zorg 
Agogisch Medewerker Geestelijke Gezondheidszorg4
Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg4
Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen 4

Open dagen
Kijk voor actuele informatie en invulling van de open dagen op www.mborijnland.nl.
• Vrijdag 17 juni 2022 (online)
• Maandag 4 juli 2022

Meer info
088 - 222 17 77
www.mborijnland.nl

ROC Mondriaan

Wil je iets doen met zorg en welzijn? Dan kun je bij ROC Mondriaan kiezen uit verschillende opleidingen van Entree tot en met 4. We hebben locaties in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. Jouw ontwikkeling, praktijkgericht leren en steeds weer vernieuwen staan bij alle opleidingen centraal. Zo leer jij de vaardigheden die je nodig hebt om na je opleiding een passende baan te vinden. Er zijn twee leerwegen: bol en bbl. Kies je voor een bol-opleiding? Dan ga je vijf dagen per week naar school en loop je verschillende stages. Liever een bbl-opleiding? Dan ga je een dag per week naar school en werk je de andere dagen bij een erkend leerbedrijf.

Samen met werkgevers uit de regio
Samen sta je sterker en daarom werkt ROC Mondriaan nauw samen met werkgevers uit de regio. Door stage te lopen help je bedrijven aan nieuwe ideeën en werkwijzen. Er worden regelmatig gastlessen en trainingen gegeven door de mensen uit het beroepenveld. Zo helpen we elkaar! Jouw toekomst staat bij ons centraal en samen met de professionals uit de praktijk werken we aan steeds beter en vernieuwend onderwijs. Na je opleiding nog verder leren? Je kunt doorstromen binnen het mbo of naar het hbo. Ook kan je verschillende bij- en nascholingstrajecten volgen binnen het mbo.

Opleidingen ROC Mondriaan

WelzijnNiveau
Assistent dienstverlening en zorgentree
Dienstverlening helpende zorg en welzijn2
Pedagogisch medewerker kinderopvang3
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker4
Maatschappelijke zorg3 en 4
Sociaal werker4
Onderwijsassistent4
ZorgNiveau
Assistent dienstverlening en zorgEntree
Dienstverlening helpende zorg en welzijn2
Verzorgende IG/Maatschappelijke zorg3
Apothekersassistent4
Doktersassistent4
Mbo-verpleegkundige4
Praktijkopleider4

Open dagen
Kijk voor de actuele informatie en invulling van het programma op www.rocmondriaan.nl
 

Meer info
088 - 666 30 00
www.rocmondriaan.nl
www.extrastrong.pro

Haagse Hogeschool

Let’s change! Dat is de uitnodiging van De Haagse Hogeschool aan iedereen. Wij willen de wereld waarin wij leven veranderen, verbeteren. Maar dat lukt alleen als we dat samen doen, zelf groeien en zo mee veranderen. Want wie betrokken is bij de wereld waarin we leven en daarin kritisch rondkijkt en vooruitkijkt, weet dat we nieuwe antwoorden nodig hebben. En die vinden we sneller als we voortdurend elkaars inzichten, vaardigheden en technieken delen en leren toepassen.

Opleiding Social Work (voltijd en deeltijd/ duaal)
Als je wilt weten wat mensen drijft en als je hen wilt helpen het beste uit hun leven te halen, dan is de opleiding Social Work (voltijd of deeltijd/duaal) echt iets voor jou. Als social worker leer je mensen zichzélf te helpen, zodat zij zo goed mogelijk meedoen in de maatschappij.
Daarnaast leer je in een team te werken en leer je jouw talenten en kennis in te zetten om anderen te motiveren en te inspireren.

Voorwaarden om toegelaten te worden aan de deeltijd/duale opleiding:
• Vooropleiding MBO-4 of havo/vwo
• Betaalde of onbetaalde baan in het sociale domein van minimaal 16 uur per week.

Opleiding HBO-Verpleging (voltijd en deeltijd)
Val je niet flauw bij het zien van een beetje bloed en schrikken operaties op tv je niet af? Mooi, want als verpleegkundige heb je vaak te maken met onverwachte gebeurtenissen, waarbij snel en adequaat handelen van levensbelang zijn. Geen dag is hetzelfde. Je helpt patiënten bijvoorbeeld bij hun persoonlijke verzorging en medicatie of je praat met ze over hun depressie, schulden of verslaving. De patiënt en zijn netwerk staan centraal. Samen met bijvoorbeeld artsen, diëtisten, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten werk je aan herstel en preventie. Met onze opleiding verpleegkunde ben je goed voorbereid op de toekomst; al onze leerjaren zijn aangepast aan Bachelor of Nursing.

Open dagen
Ben je geïnteresseerd in de voltijdvariant of de flexibele deeltijdvariant met veel vrijheid in wat je wil leren, maar ook hoe, waar en wanneer je dat wil doen? Kom dan naar één van onze open dagen.
 

Meer info
www.dehaagsehogeschool.nl
HBO-Verpleegkunde
Voltijd:
070 – 445 83 80
hbo-v@hhs.nl
Deeltijd:
070 – 305 23 44
flex-hbov@hhs.nl

Social Work
070 – 445 83 30
Voltijd:
sw-opendag@hhs.nl
Deeltijd:
sw-dtdu@hhs.nl

Hogeschool Inholland Den Haag

Op diverse locaties verspreid over de Randstad biedt Hogeschool Inholland bacheloropleidingen aan. Inholland is een hogeschool met een prettige en persoonlijke sfeer waar studenten en docenten elkaar kennen. Je krijgt tijdens je opleiding alle steun en ruimte om je talenten breed te ontwikkelen en je ambities waar te maken.

Ben jij de Sociaal Werker van de toekomst?
Wil jij je inzetten voor een gezonde samenleving waaraan iedereen duurzaam kan deelnemen? Als sociaal werker begeleid, ondersteun en activeer je mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Met de opleiding Social Work (voltijd/deeltijd) groei je in de praktijk uit tot een initiatiefrijke, kritische professional met een breed perspectief.

Leren is durven
Tijdens de opleiding leer je mensen aan te moedigen om de regie in eigen hand te nemen. Daarvoor ontwikkel jij je tot een breed opgeleide, praktijkgerichte en vooral kritische professional. Dat gaat niet vanzelf en daarom geldt bij Inholland: leren is durven. Toon lef, ben ondernemend, kijk voorbij grenzen en durf ook kritisch naar jezelf te kijken. Bij de opleiding Social Work leer je verder te kijken dan je eigen vakgebied en je werkt samen met docenten, onderzoekers en andere studenten aan concrete vraagstukken in het werkveld.

Inholland is persoonlijk en dichtbij
Vanaf jouw eerste stap bij Hogeschool Inholland leren we je kennen. En we erkennen je meteen als aankomend sociaal werker. Docenten en een persoonlijke leercoach volgen je op de voet. Uiteraard bieden we je je ruimte voor je eigen interesses. In jaar 3 en 4 kies je voor het profiel jeugd, langdurige en complexe zorg of welzijn en samenleving. Daarbij kies je ook een praktijkplek en geef je invulling aan je eigen afstuderen. En zoals jij je interesses
volgt, volgen wij jou met interesse. Bij ons op school of tijdens de stages, die je ook in het buitenland kunt lopen. Dat maakt Social Work bij Inholland dichtbij, persoonlijk en professioneel.

Flexibele opzet deeltijdopleiding
We onderscheiden ons door de gehanteerde uitgangspunten: jouw praktijk en leerproces zijn vertrekpunten voor jouw leerroute. Deze leerroute stel je vast in overleg met de leercoach en sluit aan bij jouw kennis en ervaring, gewenste studietempo en de accenten die je wilt leggen. Het grootste deel van de studie vindt plaats op afstand, buiten de hogeschool. Er zijn tien centrale onderwijsdagen en de tweewekelijkse leercoachingsbijeenkomsten. De vaste dag hiervoor is de donderdag. Daarnaast is er geen vaste agenda. Jij stelt de volgorde van de leerroute vast, het hoe, waar, wanneer en met wie je wilt leren, passend bij jouw persoon, context en ervaring. Je kunt optimaal gebruik maken van kennis en vaardigheden die je al hebt, zodat je sneller door je studie kunt. Je kunt ook gebruik maken van onze standaardroutes. Je leert individueel én samen met medestudenten, collega’s, leercoaches en experts uit de praktijk.

Open dagen
Bezoek een (online) open dag en ontdek of Social Work dé opleiding is die bij jou past. Kijk hiervoor op www.inholland.nl/opendag

Hulp bij studiekeuze
Een studiekeuze maken kan lastig zijn. Op www.inholland.nl/studiekeuze vind je meerdere
studiekeuzetools die jou op weg helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Voor een persoonlijk adviesgesprek of een uitgebreide studiekeuzetest kun je ook bij een van onze studiekeuzeadviseurs terecht. 

Locatie Den Haag
studiekeuze.denhaag@inholland.nl
Locatie Rotterdam
studiekeuze.rotterdam@inholland.nl

Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden is een open en toegankelijke hogeschool waar studenten de ruimte hebben eigen keuzes te maken. Bij onze hogeschool staan we voor kwaliteit en bieden we goed en inspirerend onderwijs. Centraal in onze aanpak staat het binden en boeien van studenten, om te zorgen dat studenten gaan leren en blijven leren. In onze opleidingen besteden we aandacht aan persoonsvorming, het stimuleren van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid en de ontwikkeling van interculturele en internationale en multiculturele competenties.

Opleiding tot Verpleegkundige (voltijd/deeltijd)
Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je verleent zorg aan patiënten die met verschillende ziektebeelden tegelijk te maken kunnen hebben. Het ene moment overleg je met de arts over de noodzakelijke zorg. Het andere moment sta je aan het bed van de patiënt om een infuus in te brengen. Of je geeft bijvoorbeeld informatie over het ziektebeeld en overlegt met een patiënt en zijn of haar familie welke zorg nodig is. Kortom, je voert de regie over de verpleegkundige zorg. Om dat te realiseren heb je ook contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en natuurlijk met de patiënt en zijn of haar netwerk. 

Deeltijdvariant Verpleegkundige
Het programma van de Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd is opgebouwd uit praktijkgerichte modules die je kunt combineren met het werken bij een zorginstelling (minimaal 20 uur per week). Doordat je leren en werken combineert, kun je de kennis en ervaring vanuit de opleiding meteen toepassen in je werk. Tegelijkertijd gebruik je ervaringen in de praktijk ook op school.

Vaktherapie
Kind, jongere of volwassene: iedereen heeft een eigen aanpak nodig. Als vaktherapeut speel je daar op in. Vaktherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij je kunst inzet als middel om de psychische, sociale en emotionele gezondheid van cliënten te verbeteren. Hierbij focus je minder op het praten over de problemen. In plaats daarvan ga je op een creatieve manier actief aan de slag met de cliënt. Kunst biedt een manier om emoties op een veilige manier te uiten en te experimenteren met nieuw gedrag. De cliënt krijgt zo de
kans om een ander perspectief te ontwikkelen en nieuwe oplossingen te vinden.

Open dagen
Twijfel je nog over je studiekeuze of heb je nog een vraag over een opleiding van Hogeschool Leiden? Stel al je vragen tijdens een van de (online) open dagen. 

Meer info
www.hsleiden.nl
Vaktherapie
www.hsleiden.nl/vaktherapie
Opleiding tot Verpleegkundige
www.hsleiden.nl/verpleegkunde