Help! Hoe vind je een stage?

Tips voor het vinden van een leuke stage

Een stage is een leuk en uitgebreid onderdeel van een opleiding. Door stage te lopen, leer je het vak in de praktijk kennen en ervaar je wat het werk precies inhoudt. Een stage is een leerproces. Je krijgt dan ook begeleiding op de stageplek. Hoelang een stage duurt, is vaak afhankelijk van je opleiding en leerjaar. Het kan variëren van een paar weken tot een paar maanden of zelfs een heel (school)jaar. Sommige opleidingen kennen meerdere stages. Bijvoorbeeld een snuffelstage van een paar weken in het eerste jaar en een stage van een paar maanden in het vierde jaar.

Kijk hier voor alle stageplaatsen op Zorg en Welzijn Plein.

Tip 1: Begin op tijd met zoeken!
Veel studenten beginnen laat met het zoeken van een stage. Vaak levert een late zoektocht veel problemen op en dat kan uiteindelijk leiden tot het niet op stage gaan van een student. Wij adviseren je ook om zo vroeg mogelijk op stage te gaan.

Het lijkt overdreven, maar het staat echt niet vreemd als je in september gaat zoeken voor een stage in februari of in maart gaat zoeken voor een stage in september.

Veel bedrijven en organisaties plaatsen een maand of 4 voor de startdatum van de volgende stage al hun vacatures. Je zou je eeuwig voor je kop kunnen slaan als jij net die ene stage mist welke je interesse heeft.

Tip 2: Zoek op meerdere manieren
Dus niet alleen via school, maar kijk zelf ook op Internet. Het internet staat vol met vacaturebanken en stagesites. Kijk hier eens voor het actuele stage aanbod. Daarnaast kan je ook in je eigen familie of vriendenkring naar een stageplaats zoeken. Het komt voor dat men, na zes maanden wanhopige sollicitatiepogingen, erachter komt dat de buurman in de straat een kennis heeft die bij een bepaald bedrijf werkt, waar men een stagiair zoekt.

Tip 3: Wat je moet weten of doen voor je een stage vind
Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is; bij welke organisatie ga je stage lopen? Wat wil je leren en naar wat voor soort stage ben je op zoek? De plaats waar je stage loopt is nog niet zo van belang. Zorg dat je in ieder geval op de hoogte bent van onderstaande zaken.

  • Zoek informatie op over de organisatie. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je je goed voorbereidt. Bedenk wat de organisatie van jou zou willen weten en wat jij daarop wilt antwoorden.
  • Zorg dat je er goed verzorgd uitziet als je naar het gesprek gaat maar trek ook iets aan waarin je je prettig voelt. Blijf jezelf! Als je kijkt naar de vacaturestijl kan je vaak ook aflezen of een bedrijf formeel is of informeel. Kijk anders naar de stijl van de website van de organisatie zelf.
  • Maak voor jezelf een tijdschema: brieven schrijven, een tot anderhalve week wachten op antwoord, dan de organisatie bellen. Wacht niet te lang op een antwoord.
  • Het telefonisch benaderen van organisaties is een effectieve en vooral snelle manier om erachter te komen, ofze behoefte hebben aan een stagiair. Kijk eens naar het organisatie overzicht om te zien waar jij zou willen werken en dus een stage zou willen lopen. Let wel: men dient zich goed voor te bereiden op een dergelijk gesprek! Een goedlopend gesprek is immers al een soort voorronde op de sollicitatie.

 

Tip 4: Enkele aandachtspunten voor een telefoongesprek voor een stageplek

  • Zorg dat je op een gunstig tijdstip van de dag belt. Bel niet om 08.00 uur ‘s ochtends, omdat de werknemers dan net binnen komen. Bel ook niet tussen de middag (lunchpauze) en ook niet vlak voor 17.00 uur.
  • Vraag naar de juiste persoon. Als je geen naam weet, vraag dan naar de afdeling personeelszaken.
  • Als je de juiste persoon aan de lijn hebt, vraag dan eerst of die persoon even tijd heeft om naar je verhaal te luisteren. Vertel vervolgens wie je bent, welke opleiding je volgt en waar, en informeer naar mogelijke stageplaatsen.
  • Noteer van te voren een aantal punten die je belangrijk vindt.
  • Neem geen genoegen met nee. Misschien heeft de organisatie nu geen stagiaires nodig maar over een maand wel. Of misschien kennen ze wel een ander bedrijf dat wel op zoek is naar stagiaires. Vraag dus door!