HR ZZW_web_1707 eerstelijn apothekersassistente medicijn laborante ziekenhuis

Stages

Stages vormen een leuk en uitgebreid onderdeel van je opleiding. Door een stage te lopen, leer je het vak in de praktijk kennen. Je ervaart wat het werk precies inhoudt. Een stage is een leerproces. Je krijgt natuurlijk begeleiding op de stageplek.

Paar weken tot paar maanden

Hoelang een stage duurt, is vaak afhankelijk van je opleiding en leerjaar. Een stage kan variëren van een paar weken tot een paar maanden. Soms kan een stage zelfs een heel (school)jaar duren. Sommige opleidingen hebben meerdere stages. Bijvoorbeeld een snuffelstage van een paar weken in het eerste jaar. Of een stage van een paar maanden in het vierde jaar. Zo leer je de sector op verschillende manieren herkennen en kun je goed jouw eigen keuze maken. 

Tips voor het vinden én krijgen van een stage

  • Begin op tijd met zoeken: Veel organisaties plaatsen een maand of vier voor de startdatum van de volgende stage al hun vacatures. Ga dus op tijd aan de slag. Kijk ook eens op Stagemarkt.nl. Hier vind je erkende leerbedrijven en vacatures.
  • Zoek op meerdere manieren: zoek niet alleen via school, maar kijk ook op internet. Daar vind je vele vacaturebanken en stagesites. Vraag ook je familie en vrienden om mee te denken en te zoeken.
  • Bel voor een stage: benader gerust zelf organisaties met de vraag of ze een stagiaire zoeken. Vraag naar de juiste persoon of personeelszaken en vraag of diegene tijd heeft voor je. Vertel wie je bent, welke opleiding je volgt en waar je naar opzoek bent. Vraag door: misschien hebben ze nu geen stageplek, maar wel over een paar maanden.
  • Weet waar je wit stagelopen: een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is bij welke organisatie je wilt stagelopen? Wat wil je leren en naar wat voor soort stage ben je op zoek? Dat vereenvoudigt jouw zoektocht.
  • Zoek informatie op over organisatie: ben je uitgenodigd voor een stagegesprek? Zorg dan dat je informatie leest over de organisatie bij wie je bent uitgenodigd. Op die manier bereid je je goed voor. Je kunt in het gesprek precies aangeven wat jij voor hen kunt betekenen.
  • Kleed jezelf verzorgd: trekt naar het gesprek iets netjes aan én iets waarin je je prettig voelt. Blijf jezelf, maar kleed je verzorgd! Aan de vacaturestijl kun je vaak aflezen of een bedrijf formeel is of informeel.

Vind een stageplaats

Ben je op zoek naar een stageplaats? Kijk dan in onze vacaturebank naar de mogelijkheden. Je kunt ook op Stagemarkt.nl kijken.