Beroepen in zorg en welzijn

HR ZZW_4347web VVT verzorgende client lezen boek ouderenzorg verpleegkundige

Beroepen in Zorg en Welzijn

Wil jij werken in de zorg- en welzijnssector? Er zijn veel verschillende beroepen in verschillende branches waaruit je kunt kiezen. Allemaal even leuk, belangrijk en waardevol. We vertellen je graag meer over wat je zoal kunt worden. 

Beroepshouding (1)

Beroepen in de zorg

In de zorgsector zijn er meerdere mooie beroepen die je kunt uitvoeren. We lichten er een paar uit:

 • Verzorgende IG: hiermee ondersteun je mensen die zichzelf (tijdelijk) niet kunnen redden. Je helpt bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden.
 • Verpleegkundige IG: naast de basiszorg mag je zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Denk aan prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook coördineer en organiseer je vaak het verlenen van de zorg.
 • Doktersassistente: hiermee ben je het eerste aanspreekpunt in de huisartsenpraktijk. Je ziet patiënten in alle leeftijdscategorieën. Je werkt vaak in een klein tot middelgroot team. Je maakt afspraken met patiënten en soms draai je je eigen spreekuren. Kijk voor meer informatie eens op: www.mijnbaanindepraktijk.nl/huisartsenzorg.
 • Wijkverpleegkundige: vanuit deze rol ben je verantwoordelijk voor de zorg bij patiënten thuis binnen een bepaalde wijk of buurt.
 • Arts ouderengeneeskunde: kies je voor dit beroep, dan behandel en begeleid je oudere patiënten met een complexe zorgproblematiek.
HR ZZW_web_2295 student

Beroepen in het welzijn

Ook in de welzijnssector kun je aan de slag in veel verschillende interessante functies. We geven je een paar voorbeelden:

 • Begeleider speciale doelgroepen: je werkt met mensen die niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Denk aan ouderen, dak- en thuislozen en verslaafden. Je ondersteunt de cliënten in hun woonomgeving en bij een zinvolle dagbesteding.
 • Sociaal Cultureel Werker: in deze functie werk je bijvoorbeeld in het samenlevingsopbouwwerk of bij een jongerenorganisatie. Je organiseert activiteiten samen met allerlei mensen in wijken, buurten of dorpen die een zwakkere sociale positie hebben.
 • Pedagoog: vanuit deze rol houd je je bezig met problemen in de ontwikkeling van minderjarigen: van hele jonge kinderen tot pubers

Intensief, maar met veel voldoening

Welk beroep je ook kiest, je kunt ervan uitgaan dat geen dag in je werkende leven hetzelfde is. En je kunt er zeker van zijn dat je superverantwoordelijk werk doet. Je houdt je bezig met verschillende soorten mensen met elk een eigen hulpvraag. Naast dat het sowieso een mooie baan is waarvoor je kiest, is het goed om te beseffen dat het intensief kan zijn. Werken in de zorg en welzijn vraagt veel, zowel lichamelijk als emotioneel. Daar staat tegenover dat je heel veel mensen helpt in hun leven en dat geeft je gegarandeerd voldoening. Je zult merken dat je wordt gewaardeerd!

Top tien populairste beroepen

 1. Verpleegkundige
 2. Activiteitenbegeleider
 3. Operatieassistent
 4. Kraamverzorgende
 5. Helpende gezondheidszorg
 6. Ambulancechauffeur
 7. Jeugd-jongerenwerker
 8. Groepsbegeleider
 9. Doktersassistent
 10. Laborant

Handige sites

Wil je meer weten over de verschillende beroepen in de zorg- en welzijnsector? Kijk dan ook eens op de volgende sites: