Leren en werken

HR ZZW_3850web client uitleg computer begeleider

Leren en werken

Als je wilt leren en werken tegelijk, dan kun je het beste kiezen voor een duale of bbl opleiding. Hiermee werk je voor bepaalde tijd bij een zorgorganisatie en volg je een bijbehorende opleiding. Het is een voltijdsprogramma, vanwege de belasting van zowel school als werk.

Wat houdt het in?

Werkgevers bieden vaak leerwerktrajecten of opleidingsplaatsen aan en nemen dan (een deel van) de kosten voor hun rekening. Zo kun je tegelijkertijd werken en leren en heb je een eigen inkomen. Vaak geldt hiervoor een minimumleeftijd. 

Deze trajecten starten vaak op meerdere momenten in een kalenderjaar. Op de site van de werkgevers staat vermeld wanneer de werving voor studenten begint. In veel gevallen is dat een half jaar voor de start van het leerwerktraject. Je kunt hierbij kiezen tussen middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. 

Middelbaar beroepsonderwijs

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt een leerwerktraject ook wel een bbl-traject genoemd. In dat geval werk je zeventig procent van de tijd bij een werkgever. De overige dertig procent besteed je aan theorielessen op school.

Hoger beroepsonderwijs

In het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) heb je een soortgelijke leerroute, namelijk de duale leerroute. Ook hierbij werk je als leerling in een zorginstelling en wissel je je werk af met enkele periodes theorielessen op school.

Op zoek naar een opleidingsplaats?

Ben je op zoek naar een opleidingsplaats? Kijk dat in onze vacaturebank naar de mogelijkheden? Vul in de zoekbalk bbl, opleidingsplaats, leerwerktraject of leerling in. Of gebruik de filteroptie 'opleidingsplaats' onder dienstverband.