Ontdekdezorg week

Van 22 tot en met 27 maart 2021 staat de Ontdekdezorg week weer op het programma, waarbij je je als werkzoekende kunt oriënteren op een baan in zorg en welzijn. Ook Jeanine van Deursen is op deze manier aan haar job bij Evita Zorg gekomen: “Ik had altijd het gevoel dat ik meer met mensen wilde doen.”

Even voorstellen

Ik ben Jeanine van Deursen en ik werk sinds 1 februari 2019 bij Evita Zorg. Ik ben begeleider bij de dagbesteding en daarnaast werk ik in de thuiszorg. Daar bied ik begeleiding aan mensen met dementie thuis, bijvoorbeeld door samen te koken en wandelen of ondersteun ik hen bij het naar bed gaan ‘s avonds. Hiervoor heb ik 30 jaar in de ambtenarij gewerkt. Ik ben opgeleid als milieubeleidsmedewerkster en tot medio 2018 ben ik bij de gemeente blijven werken in allerlei verschillende banen. 

Wanneer wist je dat je iets anders wilde doen?

Ik had altijd het gevoel dat ik meer met mensen wilde doen. Dat heb ik in eerste instantie opgevangen door vrijwilligerswerk naast mijn baan te verrichten, maar het gevoel bleef steeds sterker totdat ik dacht: ik stop met mijn werk. Toen ben ik voor een aantal maanden enkel vrijwilligerswerk gaan doen bij een informele dagbesteding en in een verpleeghuis. Ik werkte al vrijwillig in de palliatieve zorg in een hospice. Vervolgens ben ik me verder gaan oriënteren en zodoende de Ontdekdezorg week op het spoor gekomen. 

Hoe ben je precies in aanmerking gekomen met de Ontdekdezorg week?

Simpelweg via internet. Ik heb in 2018 eerst een paar gesprekken met een loopbaancoach gehad en die raadde me aan om naar dat evenement te gaan. Ik ben toen naar Den Haag geweest, waar ik Evita heb leren kennen.

Hoe ging het er daar aan toe?

Er was een banenmarkt en Evita stond als een van de eerste bij de ingang. Ik ging in gesprek met een medewerker en vertelde dat ik al ervaring had als vrijwilliger in het hospice en met mensen met dementie. Voor mezelf had ik al vastgesteld dat ik die twee terreinen leuk vond. Daar hoorde ik dat Evita gespecialiseerd is in de terminale zorg én mensen met dementie. Hoe leuk was dat! Daarnaast had ik ook direct een klik met de medewerker van Evita. 

Wat moest je vervolgens nog doen om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan?

Er kwam een uitnodiging voor een gesprek. Ik verwachtte dat ik terechtkwam in een zaal met veertig sollicitanten, maar het werd een hele persoonlijke kennismaking. Daarna volgde nog een aantal sollicitatiegesprekken. Evita is namelijk wel kritisch en zorgvuldig met het aannemen van mensen. Ik heb bijvoorbeeld, voordat ik werd aangenomen, ook al een keer meegelopen met een collega in de wijk. Zo had ik een goed beeld van wat het werken bij Evita Zorg in zou houden. 

Was er nog extra scholing nodig?

In principe kon ik met mijn kennis en ervaring gelijk beginnen; er is veel maatwerk mogelijk. Wel heb ik vervolgens nog de scholing Basiszorg en Thuishulp in de Evita Academie gevolgd. Er wordt veel zorg besteed aan opleidingsmogelijkheden voor medewerkers hier. Eind 2019 ben ik gestart met het leerwerktraject tot Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) en daarvoor heb ik recent mijn diploma behaald. Nu ben ik breed inzetbaar.  

Waar haal je in je werk het meeste voldoening uit?

Mensen op de dagbesteding een goede dag geven en ook de mensen met dementie thuis een zinvolle invulling van de dag bieden. En het ontlasten van de mantelzorger (partners of kinderen) die vaak op hun tenen lopen in de zorg voor hun geliefden. Je helpt de klant vaak ook met opstaan, de maaltijden, naar bed gaan en medicatie toedienen. Het is fijn dat dat door één persoon gedaan kan worden. Dat is ook het doel bij Evita, dat er zo min mogelijk mensen over de vloer komen. Zeker als je dementie hebt zijn vertrouwde gezichten voor een klant belangrijk. 

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om de overstap naar de zorgbranche te maken?

Als het kriebelt in je hart, moet je eraan toegeven. Dan is de kans groot het ook bij je past. Ik zat altijd maar achter de computer en te vergaderen, maar mijn hart lag daar niet bij. Het bijzondere is dat ik nu nog geen minuut spijt heb gehad van mijn overstap.

 

Nieuwsgierig?

Heb je naar aanleiding van dit verhaal interesse gekregen in de Ontdekdezorg week? Bekijk dan zelf je mogelijkheden op ontdekdezorgweek.nl