Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in zorg en welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. Ook Ton Spruijt heeft hier profijt van gehad. Hij vertelt aan ons hoe hij uiteindelijk via Sterk in je werk de audiobranche heeft ingeruild voor een baan in de zorgsector. 

Ton Spruijt geknipt

Wat is je achtergrond?

Na mijn middelbare schooltijd ben ik naar Utrecht gegaan om Toerisme te studeren. In die sector heb ik langere tijd voor verschillende touroperators gewerkt. Op een gegeven moment ging het niet zo goed in de reisbranche en ik was er ook wel klaar mee. Ik wilde van m’n hobby m’n beroep maken en zo ben ik in de audiobranche terecht gekomen. Eerst werkte ik bij Ampco Flashlight, die leveren licht en geluid bij grote evenementen. Na drie jaar moest ik daar weg en ben ik een tijdje werkloos geweest. Ik ben vervolgens bij Middin vrijwilligerswerk gaan doen. Daar werd ik buddy van iemand met een verstandelijke beperking. Toen dacht ik al: goh, wat leuk. Omdat ik een andere baan kreeg en er privé andere prioriteiten om de hoek kwamen kijken, ben ik daar toen mee gestopt. Via een omweg kwam ik in de retail terecht en ben ik in een audiowinkel gaan werken. Eerst in Den Haag en vervolgens in Amsterdam. Toen ik wegging in Den Haag merkte ik eigenlijk al: dit is het niet helemaal voor mij. Ik was die commerciele dienstverlening toch wel beu en wilde gaan kijken of ik iets in de zorg kon gaan doen. 

Is die interesse voor de zorg ontstaan tijdens je periode bij Middin?

Niet per sé, ik loop er eigenlijk al 10 tot 15 jaar mee. Mijn moeder heeft mij daarin wel getriggerd. Zij heeft op latere leeftijd een opleiding voor zorgmedewerker gedaan. Daarnaast ben ik altijd wel iemand geweest die het leuk vindt om voor mensen te zorgen. Het is dus ook een beetje genetisch bepaald. 

Hoe kwam je bij Sterk in je werk uit?

Ik kwam het via Google tegen. Ik zag dat ze gratis loopbaanadvies gaven en dacht: het is wel leuk om te kijken wat je nodig hebt als zij-instromer om in de zorg terecht te komen. Ik kwam in contact met loopbaancoach Ine Ruijfrok, een ontzettende leuke vrouw. Ik vertelde haar dat ik, zonder succes, bij Gemiva had gesolliciteerd. Zij heeft me toen wat tips & tricks gegeven. Ze zag gelijk dat ik een enorme passie had om iets voor de medemens te kunnen betekenen. Ik bedankte haar toen voor haar adviezen. Pas een halfjaar later zag mijn vrouw een oproep van GGZ Rivierduinen, die op zoek waren naar zij-instromers. Ik sprong toen letterlijk een gat in de lucht. Zeker omdat ik het helemaal niet meer naar mijn zin had bij die winkel in Amsterdam. 

In welk traject kwam je toen terecht?

Ik heb me aangemeld voor de oproep en een leuke bijeenkomst gehad via Teams, waar ik andere enthousiastelingen sprak. Je krijgt dan een voortraject van een aantal maanden via de LOI. Dat had ik met een mooi cijfer afgerond. Daarnaast heb ik nog twee keer stage gelopen. Een keer bij een autismekliniek van GGZ Rivierduinen en een keer bij een eetstoorniskliniek in Leiden. Daarna volgde nog een assessment en een sollicitatiegesprek. Van de 24 mensen zijn er negen overgebleven, waaronder ikzelf. Ik werd daar heel gelukkig van, omdat ik al zo lang met die wens rondliep. Sterk in je werk heeft me daar zeker bij geholpen. Ik ben blij dat ik voor m’n 50e die carrièreswitch heb kunnen maken. 

En nu?

Ik ben per 1 mei begonnen bij een autismekliniek in Oegstgeest, waar ik eerder stage heb gelopen. Ik vond het destijds gewoon al heel leuk om daar te zijn. 

Uit welk aspect van het werk haal je nu de meeste voldoening?

Dat zijn er eigenlijk heel veel. Dat ik er energie uit haal, staat vast. In vorige functies heb ik vaak in kleine teams gewerkt en ik vind het fijn om nu in een grotere organisatie te werken. Maar het leukste is natuurlijk het begeleiden van cliënten die jouw hulp echt nodig hebben.

Wat is het belangrijkste wat je destijds van Ine hebt meegekregen?

Geloof in jezelf en geloof in je eigen kracht. Als je iets wil gaan doen waar je hart ligt, dan moet je je hart volgen en dan kom je er wel. Die boodschap hebben ze mij vanuit Sterk in je werk wel heel goed meegegeven. Het is dan toch wel heel mooi dat je uiteindelijk op eigen kracht, met een beetje hulp, je droom verwezenlijkt. Ik hoop dat nu gaat blijken dat dit ook écht bij me past, want het is toch allemaal nieuw voor me. Ine heeft me een belangrijk opstapje gegeven met haar tips & tricks. Ik heb haar na onze gesprekken ook continu op de hoogte gehouden van mijn ontwikkelingen. Dat waardeerde ze heel erg.

Wat zou jij mensen mee willen geven die nog twijfelen over het inschakelen van een loopbaancoach?

Soms kom je er gewoonweg niet in je eentje uit. Een loopbaancoach brengt je altijd weer nieuwe inzichten om je verder op weg te helpen. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik onderhand een ervaringsdeskundige was in het zoeken naar een baan. Toen dat moeizaam ging, gaf Ine mij tips waar ik echt nog niet aan gedacht had. Ik had bijvoorbeeld de papieren niet, maar wist wel dat ik met veel mensen door een deur kan. Die bevestiging kreeg ik van de loopbaancoach. 

Nieuwsgierig?

Ben je naar aanleiding van Ton's verhaal nieuwsgierig geworden naar de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden? Neem dan eens een kijkje op sterkinjewerk.nl