Loopbaancoach Ria: 'Ga bij jezelf na wat je energie geeft'

web_vk_ZZW_Portretten_7297 Ria Eijk

Loopbaancoach Ria: 'Ga bij jezelf na wat je energie geeft'

Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in Zorg en Welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. Ria Eijck is al jaren actief als loopbaancoach. Zij vertelt hieronder wat haar kenmerkt als coach en welke tips zij heeft voor mensen die moeite hebben met hun loopbaan. 

Hoe ben je betrokken bij de zorg of waar heb jij je kennis rondom de zorg vandaan?

Ik werk al 20 jaar als zelfstandige in Zorg en Welzijn. Mijn achtergrond is welzijn, momenteel werk ik als wijkcoördinator voor de eerstelijnszorg in een gemeente. Mijn rol is het om verbinding te leggen tussen de eerstelijnszorg en het sociaal domein/de gemeentelijke voorzieningen. Daarnaast ben ik docent en stagebegeleider bij de LOI voor de opleiding MBO social work en AD sociaal werk in de zorg. 

Wat motiveert je in het begeleiden van mensen?

Het verder kunnen helpen van mensen in hun ontwikkeling heeft mij altijd gemotiveerd. Ik heb 10 jaar lang mensen begeleid die in de WW of ziektewet zaten en weer aan het werk wilden. Het bracht mij altijd veel voldoening als mensen met een klein zetje van mijn kant weer verder konden. Dat zie ik nu terug bij de trajecten van Sterk in je werk, maar ook in mijn rol als docent en stagebegeleider. 

Wat kenmerkt jou als coach?

Mijn coachees geven terug dat ze het prettig vinden dat ik over een brede kijk op Zorg en Welzijn beschik en dat ik mijn netwerk ter beschikking stel om meer te weten te komen over werken in Zorg en Welzijn. Wat mij verder kenmerkt is dat ik een goede luisteraar ben en goede vragen kan stellen. 

Wat zijn voor jou mooie momenten in het coachingstraject?

Mooie momenten zijn het als mensen ontdekken wat hen energie geeft in werk. Laatst kwam een coachee in ons gesprek erachter dat ze helemaal geen andere baan wilde, maar een aantal zaken anders moest gaan doen in haar huidige werk. 

Heb je een tip voor mensen die moeite hebben met hun loopbaan?

Ga eens bij jezelf na wat voor soort taken/werkzaamheden je energie geven. En ga dan eens kijken in personeelsadvertenties in wat voor soort functies die taken/werkzaamheden voorkomen. Op die manier kun je erachter komen welke functies je leuk lijken om te doen en kun je vervolgens onderzoeken wat je moet doen om zo’n functie te krijgen.

Meer informatie

Ervaar zelf de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden. Kijk op sterkinjewerk.nl voor meer informatie en meld je aan!