Apothekersassistent

Als apothekersassistent help je mensen door ze geneesmiddelen mee te geven, maar vooral door ze voorlichting te geven over het correct gebruik daarvan. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen.
HR ZZW_1679web eerstelijn voorraad medicijnen sorteren apothekersassistent ziekenhuis
HR ZZW_web_1707 eerstelijn apothekersassistente medicijn laborante ziekenhuis

Wat ga je doen?

Je geeft cliënten zowel mondeling als schriftelijk uitleg over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Omdat je geneesmiddelen meegeeft en er uitleg over geeft, heb je in je beroep veel met cliënten en hun familie te maken. Omdat jouw werk van groot belang is voor de gezondheid van de cliënt, controleer je het werk van de andere apothekersassistenten en controleren zij jouw werk ook. Zo kun je garanderen dat je goede en foutloze zorg verleent. Je werkt dus zelfstandig en in teamverband.  Soms hoort ook het bereiden van geneesmiddelen bij je werkzaamheden. Je maakt bijvoorbeeld capsules, zetpillen, poeders, een crème, zalf of drankje. Andere taken die bij je beroep horen, zijn onder andere het beheren van de geneesmiddelenvoorraad en het bijhouden van de administratie.

ZZW_Stock_1811

Wat heb je nodig?

  • goed zijn in contact met mensen
  • interesse in mensen
  • nauwkeurigheid
  • een goed concentratievermogen

 

Welke opleiding volg je?

Je volgt de opleiding Apothekersassistent (mbo niveau 4). De opleiding duurt 2 tot 3 jaar en wordt in deze regio aangeboden door onder andere mboRijnland, ROC Mondriaan en Albeda College. 

Praktijkleren

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.