Doktersassistent

Ben je doktersassistent, dan assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Je bent het eerste aanspreekpunt van de patiënt. Je maakt afspraken en soms draai je je eigen spreekuren. Je ziet patiënten in alle leeftijdscategorieën. Je werkt vaak in een klein tot middelgroot team.
Depositphotos_18551567_s-2019 uitsnede ZWP

Wat ga je doen?

Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt hen ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie en het verwerken van medische gegevens. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie. Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de huisarts soms bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Ook kun je eenvoudige onderzoekjes uitvoeren op urine, ontlasting en bloed. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht zijn bijvoorbeeld hechten, verbinden, injecteren, EHBO verlenen, het aanstippen van wratten en de controle van diabetespatiënten.

HR ZZW_1576web ziekenhuis secretaresse administratie doktersassistent apothekersassistent balie administratie eerstelijn

Wat heb je nodig?

  • zorgvuldigheid
  • concentratie
  • inlevingsvermogen
  • organisatietalent
  • communicatieve vaardigheden

 

Welke opleiding volg je?

Je volgt de opleiding Doktersassistent (mbo niveau 4). De opleiding duurt 2 tot 3 jaar en wordt in deze regio aangeboden door onder andere mboRijnland, ROC Mondriaan, Albeda College en Hoornbeeck College. 

In de praktijk met Sanne

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit beroep? Kijk dan ook eens op 'Mijn baan in de praktijk' of lees ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.