Ambulant begeleider gehandicaptenzorg

Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil. Je begeleidt cliënten (kinderen, jongeren, volwassenen) thuis, op de werkplek of op school. Deze cliënten hebben vaak een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Je ondersteunt ze in hun dagelijkse activiteiten, in hun ontwikkeling en in de maatschappij. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt.
HR ZZW_4009web GGZ client begeleider tuinieren activiteit
HR ZZW_3752web GGZ activiteit schilderen begeleider client

Wat houdt het in?

Gezinsondersteuner

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als gezinsondersteuner. Voor ouders die een kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand hebben, kan de opvoeding best ingewikkeld en intensief zijn. Als gezinsondersteuner help jij ouders door opvoedingsadviezen te geven en te ondersteunen bij praktische zaken, zoals lichamelijke gezondheid en de administratie.

Woonbegeleider

Er zijn veel mensen met een beperking die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Dit zijn veelal (jong)volwassenen met een (licht)verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. 

HR ZZW_3850web client uitleg computer begeleider

Wat heb je nodig?

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • overtuigingskracht
  • zelfstandigheid
  • inlevingsvermogen
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Welke opleiding volg je?

Om ambulant begeleider te worden is geen specifieke opleiding vereist, maar wordt vaak wel gevraagd om een mbo- of hbo-diploma op zak te hebben. Veel ambulante begeleiders hebben een opleiding in de richting van Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of de lerarenopleiding (PABO).

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.