Begeleider

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Als begeleider kun je aan de slag op verschillende soorten werkplekken, bijvoorbeeld bij de dagbesteding, in een woonvorm, op de zorgboerderij of bij mensen thuis (ambulant begeleider)
HR ZZW_3850web client uitleg computer begeleider
HR ZZW_4009web GGZ client begeleider tuinieren activiteit

Wat houdt het in?

Woonbegeleider

Als begeleider gehandicaptenzorg in een woonvorm observeer, verzorg, begeleid en stimuleer je mensen met een beperking die in een instelling of gezinsvervangend tehuis wonen, bij hun dagelijkse bezigheden. Hen zo zelfstandig mogelijk laten leven is een doel dat je bij de begeleiding nastreeft. Het is belangrijk dat je bewoners in deze thuissituatie zoveel mogelijk zelfstandig dingen laat doen en ze stimuleert om bijvoorbeeld hun vrije tijd in te vullen, boodschappen te doen, te reizen en met relaties om te gaan. Ook organiseer je bijvoorbeeld activiteiten, in groepsverband of individueel. 

Begeleider dagcentrum

Een begeleider in een dagcentrum/dagbesteding zet zich in om anderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Je organiseert activiteiten die aansluiten bij de beleving en de persoonlijke ontwikkeling van je cliënten. Jouw cliënten hebben vaak een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking. Je daagt je cliënten creatief en verstandelijk uit. Bijvoorbeeld door middel van muziek of door ze uit te nodigen om achter de schildersezel plaats te nemen. Je bent niet alleen bezig met tijdsbesteding, maar ook met zingeving binnen het leven van je cliënt. Het doel van de activiteiten kan bijvoorbeeld zijn het vergroten van zelfvertrouwen, het opbouwen van een dagelijks ritme of het stimuleren van sociale contacten.

HR ZZW_4110web GGZ begeleider tuinieren client activiteit

Wat heb je nodig?

  • leidinggevende capaciteiten
  • vindingrijkheid en creativiteit
  • goede communicatieve vaardigheden
  • structuur en zorgvuldigheid in werken
  • een gezonde dosis enthousiasme en humor

 

Welke opleiding volg je?

Je kunt de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg volgen (mbo niveau 4). De opleiding duurt 3 jaar en wordt in deze regio aangeboden door onder andere mboRijnland, ROC Mondriaan, Albeda College en Hoornbeeck College. 

Praktijkleren - Persoonlijk begeleider

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.