Verpleegkundige GGZ

Als psychiatrisch verpleegkundige heb je te maken met mensen bij wie hun functioneren wordt beïnvloed door psychische problemen. Tijdens de begeleiding en zorg die jij biedt, richt je je op het gedrag van je patiënten en probeer je ervoor te zorgen dat een patiënt weer normaal kan functioneren.
9-GGZ c
Depositphotos_270646372_L

Wat houdt het in?

Een psychiatrische stoornis beïnvloedt het functioneren van iemand. Dit kan tot uiting komen in lichamelijke reacties (verwaarlozing van de lichaamshygiëne), psychische reacties (verwardheid, angst, depressiviteit) of in onvermogen om sociaal te kunnen functioneren (conflicten, geen contacten leggen). Als verpleegkundige in de Geestelijke gezondheidszorg ondersteun je patiënten door hen te leren omgaan met hun psychische handicap en ondanks hun stoornis zo optimaal mogelijk te functioneren; hetzij door weer zonder begeleiding voor zichzelf te kunnen zorgen, hetzij met behulp van blijvende ondersteuning.

Zowel tijdens als na de behandeling probeer je complicaties en verergering van de symptomen te voorkomen. Je grijpt bijvoorbeeld tijdig in als een patiënt in een -voor hem- bedreigende situatie terecht komt of praat met de patiënt en zijn familie om hun relatie te verbeteren. De verzorgende taken zijn in dit beroep erg afhankelijk van het soort instelling waar je werkt.

Depositphotos_211762140_L

Wat heb je nodig?

  • geduld kunnen combineren met zeker en direct handelen
  • consequent kunnen zijn
  • inlevingsvermogen

 

Welke opleiding volg je?

Wanneer je wil gaan werken als psychiatrisch verpleegkundige moet je eerst je basisopleiding verpleegkunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar. Daarna kun je je gaan specialiseren als verpleegkundig specialist ggz tijdens een studie gedurende twee of drie jaar (bron: TMI). 

Praktijkvideo Hogeschool Leiden: Jim in de psychiatrie

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.