Verzorgende gehandicaptenzorg

Als verzorgende in de gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een beperking hebben, bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk. Je ondersteunt hen onder meer bij het huishouden en dagelijkse verzorging. Maar de cliënt behoudt de regie over zijn of haar leven. Naast begeleidende en verzorgende taken geef je ook voorlichting. Jij adviseert cliënten namelijk hoe zij in het dagelijks leven met hun beperking om kunnen gaan.
HR ZZW_3752web GGZ activiteit schilderen begeleider client

Wat houdt het in?

Een verzorgende is op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. In je werk staat centraal dat je elke cliënt tijdens de verzorging ondersteunt op de vlakken waarop deze dat zelf niet kan. Je stelt samen met het zorgteam een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit. In het zorgplan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg je moet verlenen als verzorgende. Bijvoorbeeld: welke medicijnen heeft de cliënt nodig, wanneer help je de cliënt bij de persoonlijke verzorging en wat is vervolgens de dagbesteding van de cliënt?

HR ZZW_3850web client uitleg computer begeleider

Wat heb je nodig?

  • inlevingsvermogen en begrip
  • een sociale houding
  • communicatieve vaardigheden
  • zelfstandigheid
  • doorzettingsvermogen en geduld

 

Welke opleiding volg je?

Je volgt de opleiding Verzorgende IG (mbo niveau 3) waarin je je kunt specialiseren in de gehandicaptenzorg. De opleiding duurt 3 jaar en wordt in deze regio aangeboden door onder andere mboRijnland, ROC Mondriaan, Albeda College en Hoornbeeck College. 

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.