Pedagogisch medewerker kinderopvang

Werk je graag met kinderen? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je kinderen in hun spel en ontwikkeling en bied je de zorg die ze nodig hebben. Je werkt met kinderen van 0 tot 13 jaar samen met ouders en andere opvoeders.
Kinderopvang (4) c

Wat houdt het in?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je de kinderen in hun spel. Ook observeer je ze in hun ontwikkeling. Die houd je bij gedurende de periode dat de kinderen bij je op de groep zitten, om zo eventuele achterstanden te signaleren. Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang dus alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

Elke werkgever heeft een pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd. Je zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in het centrum.

Je zingt bijvoorbeeld liedjes met de kinderen, doet spelletjes met ze, laat ze knutselen of je zorgt ervoor dat ze op een andere manier met hun handen bezig zijn. Vaak laat je kinderen ook zelfstandig spelen en begeleid je ze daarbij. In sommige groepen kun je met de kinderen sporten of ze buiten laten spelen. Je zorgt er ook voor dat de kinderen voldoende te eten en te drinken hebben. Verschonen en laten rusten van de jongsten behoort ook tot je taken. En je verricht huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, stofzuigen en afwassen.

werken in de kraamzorg

Wat heb je nodig?

  • veel liefde voor kinderen
  • kennis van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen
  • goede contactuele eigenschappen, waaronder inlevingsvermogen
  • aandacht voor de ouders
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • creativiteit
  • vermogen tot plannen en organiseren

Welke opleiding volg je?

Je kunt de opleiding mbo pedagogisch medewerker volgen. Dit is een opleiding op niveau 3. Je kunt daarna verder leren voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Dit is een niveau 4 opleiding. 

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl.