Kraamverzorgende

Als kraamverzorgende ben je vaak al bij de bevalling aanwezig. Je helpt moeder daarna bij haar herstel, houdt de gezondheid van de baby in de gaten en zorgt dat het huishouden op rolletjes loopt. Dankzij jouw advies kunnen de ouders na een week vol vertrouwen voor hun kindje zorgen.
YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.

Wat houdt het in?

De kraamverzorgende steunt de ouders tijdens de bevalling en assisteert de verloskundige. Vervolgens begeleidt een kraamverzorgende gedurende een bepaalde periode (meestal enkele dagen) de ouders in het huishouden (bijvoorbeeld met koken, de was of stofzuigen) en ondersteunt hen bij de zorg voor eventuele andere kinderen. De kraamverzorgende werkt gedurende deze periode zelfstandig, maar overlegt regelmatig met de verloskundige. Naast deze dagelijkse begeleiding wordt er voorlichting aan de ouders gegeven en moet de gezondheid van het kind en van de moeder in de gaten gehouden worden.

Depositphotos_6452386_s-2019

Wat heb je nodig?

  • Zelfstandig werken
  • Inlevingsvermogen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Interesse in de doelgroep
  • Zin in afwisseling

Welke opleiding volg je?

Om kraamverzorgende te worden moet je de mbo opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar. Binnen deze opleiding moet je de richting Kraamverzorging hebben gekozen. Er zijn ook kraam- en thuiszorgorganisaties waar de mogelijkheid geboden wordt om een verkorte opleiding tot kraamverzorgende te volgen. Je kunt ook de branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op mbo-niveau 3 volgen.

Meer informatie

Wil je horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Lees dan de ervaringsverhalen op ontdekdezorg.nl