Dialyseverpleegkundige

Als dialyseverpleegkundige verpleeg en begeleid je mensen waarvan de nieren niet optimaal functioneren of zelfs helemaal niet meer werken. Je ziet deze mensen regelmatig terug voor een behandeling en er ontstaat een verpleegrelatie die pas ten einde komt als mensen overlijden, een niertransplantatie krijgen of de behandeling stoppen.
DSC_6116

Wat houdt het in?

Als dialyseverpleegkundige krijg je te maken met patiënten die een nierfunctiestoornis hebben of bij wie de nieren zelfs helemaal niet meer werken. Door gebruik van diverse dialysetechnieken (hemodialyse en peritoneaal dialyse) kunnen de functies van de nieren gedeeltelijk overgenomen worden. Je begeleidt patiënten tijdens het hele traject van onderzoek, diagnose, het maken van een zorgplan en de behandeling. Je ziet een patiënt regelmatig voor behandelingen terug. Bij de hemodialysebehandeling wordt gebruik gemaakt van apparatuur waarmee het bloed van de patiënten schoongespoeld wordt (dialyseren). Voor de behandeling zorg je dat het apparaat voorbereid is en klaarstaat. Je sluit patiënten hierop aan en controleert de conditie van de patiënt tijdens het proces. Zowel vóór als ná de behandeling noteer je het gewicht, de bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt.

HR_ZZW_4410web

Wat heb je nodig?

  • geduld, tact en inlevingsvermogen
  • nauwkeurigheid
  • technische interesse

 

Welke opleiding volg je?

Wanneer je als verpleegkundige geregistreerd staat in het BIG-register, kun je de opleiding tot dialyseverpleegkundige volgen. 

Dialyse afdeling: Erzsébet en Wim

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld hebt. Bekijk hier de video op YouTube Klik hier om je cookie instellingen aan te passen.