Hogeschool Leiden is een open en toegankelijke hogeschool waar studenten de ruimte hebben eigen keuzes te maken. Hogeschool Leiden staat voor kwaliteit en biedt goed en inspirerend onderwijs. Centraal in hun aanpak staat het binden en boeien van studenten, om te zorgen dat studenten gaan leren en blijven leren. In de opleidingen besteden ze aandacht aan persoonsvorming, het stimuleren van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid en de ontwikkeling van interculturele en internationale en multiculturele competenties.
Hogeschool Leiden
Opleiding tot Verpleegkundige (voltijd/deeltijd)
Als bachelor verpleegkundige ben jij de spil in het organiseren en afstemmen van zorg aan zorgvragers. Niet alleen in de uitvoering van directe zorg, maar ook binnen je team. Bijvoorbeeld in het leiden van veranderingen en verbeteren van samenwerking. Je verleent zorg aan mensen die met verschillende ziektebeelden tegelijk te maken kunnen hebben. Dit leidt geregeld tot interessante uitdagingen.
In de bachelor Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden vormt de dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt. Verpleegkunde is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Om ervoor te zorgen dat de opleiding goed aansluit op deze ontwikkelingen, werken we nauw samen met allerlei zorginstellingen.
Of je nu net de middelbare school hebt afgerond, al (bijna) mbo-verpleegkundige of social worker bent óf een carrièreswitcher bent, Hogeschool Leiden heeft voor iedereen een passend opleidingsprogramma dat aansluit bij jouw achtergrond en ervaring.
Voltijd (opleidingsduur 4 jaar)
Heb jij een havo of vwo-diploma met elk profiel (Tweede Fase vanaf 2007) of mbo-diploma niveau 4? Dan kun je de vierjarige voltijdopleiding volgen waarbij je ervaring opdoet via meerdere stageperiodes vanaf het eerste studiejaar. Tijdens je eerste studiejaar, de propedeusefase, oriënteer je je op de studie en je toekomstige baan als verpleegkundige. De kern van het verpleegkundig beroep, namelijk de zorgverlening, komt tijdens het eerste jaar uitgebreid aan bod, zowel in de theorie als in het vaardigheidsonderwijs. Wil jij leren en werken met elkaar combineren? Dan zijn er mogelijkheden om vanaf het derde jaar je opleiding duaal te vervolgen. Je hebt dan één dag per week onderwijs en de andere dagen ben je werkzaam bij één van de zorginstellingen waar Hogeschool Leiden mee samenwerkt.
Deeltijdvariant Verpleegkundige (opleidingsduur 4 jaar)
Heb jij een havo of vwo-diploma met elk profiel (Tweede Fase vanaf 2007) of mbo-diploma niveau 4 en wil je meteen werkzaam zijn in de praktijk vanaf het eerste studiejaar? Binnen het vierjarig deeltijdprogramma combineer je leren en werken zodra je start met de opleiding. Het deeltijdprogramma van de Opleiding tot Verpleegkundige duurt vier jaar en is opgebouwd uit praktijkgerichte modules die je kunt combineren met het werken bij een zorginstelling (minimaal 20 uur per week). Doordat je leren en werken combineert, kun je de kennis en ervaring vanuit de opleiding direct toepassen in praktijk. Tegelijkertijd gebruik je praktijkervaringen ook op school. Voor deelname aan het deeltijdprogramma heb je een leerarbeidsovereenkomst met een zorginstelling nodig. Vanuit Hogeschool Leiden kunnen wij je ondersteunen bij het vinden van een leerwerkplek.
FastSwitch-programma (opleidingsduur 3 jaar)
Overweeg je een overstap naar het verpleegkundig beroep en heb je een hbo- of wo-achtergrond? Dan is het FastSwitch hbo-v programma iets voor jou! Met dit programma kun je in drie jaar je Bachelor of Science behalen bij de Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden. Vanaf de start combineer je leren met werken (minimaal 20 uur per week), waardoor je kennis en ervaring vanuit de opleiding en jouw eerder opgedane ervaring direct kunt toepassen in je werk als verpleegkundige in opleiding. We gaan graag met je in gesprek over jouw verwachtingen van deze carrièreswitch en kunnen je ondersteunen bij het vinden van een betaalde leerwerkplek bij een werkgever in jouw regio. Voordat je aan het FastSwitch-programma kunt beginnen, moet je een leerarbeidsovereenkomst hebben met een zorginstelling.
Doorstroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen (opleidingsduur 2,5 jaar)
Het doorstroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen sluit optimaal aan bij de opgedane kennis en ervaring tijdens de mbo-opleiding. Dat maakt dit doorstroomprogramma een interessante vervolgopleiding voor de mbo-verpleegkundige. Het doorstroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen is te volgen in een duale of deeltijdse variant. Voordat je als duaal of deeltijd student kunt beginnen, moet je een leerarbeidsovereenkomst hebben met een zorginstelling.
Doorstroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen VVO (CZO-geregistreerd) (opleidingsduur 2 jaar)
Heb je al een verpleegkundige vervolgopleiding (CZO-geregistreerd) afgerond? Dan kun je het doorstroomprogramma in twee jaar afronden in plaats van 2,5 jaar. Belangrijk om te weten: dit is alleen mogelijk in de duale variant en hiervoor is leerarbeidsovereenkomst met een zorginstelling vereist.
Master Advanced Nursing Practice: duaal
De gezondheidszorg is volop in beweging. Denk bijvoorbeeld aan eHealth, shared decision making, patient centered care en positieve gezondheid. Dit soort ontwikkelingen vragen om taakherschikking binnen de zorgsector. De Master Advanced Nursing Practice (MANP) speelt hierop in. Als verpleegkundig specialist (advanced nurse practitioner) neem je een aantal traditionele artsentaken over. Jij behandelt zelfstandig patiënten en verlicht op deze manier de druk op de gezondheidszorg. Ook speel je een rol bij wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie.
Duaal (opleidingsduur 2 jaar)
Ben jij een Hbo-verpleegkundige (BIG-geregistreerd) met werkervaring en heb je de ambitie om zelfstandig patiënten te behandelen? Heb je de beschikking tot een erkende opleidingsplaats en een praktijkopleider (ervaren verpleegkundig specialist of arts) die jou kan begeleiden tijdens de opleiding? Durf jij de uitdaging van een pioniersfunctie en de combinatie van een pittige opleiding naast je dagelijkse werk aan? Bekijk de mogelijkheden van de Master Advanced Nursing Practice.
Check voor je inschrijving alle toelatingseisen, kosten en vergoedingen.
Inschrijven | Master Advanced Nursing Practice (hsleiden.nl)
Vaktherapie
Kind, jongere of volwassene: iedereen heeft een eigen aanpak nodig. Als vaktherapeut speel je daarop in. De begeleiding of behandeling kan dan ook steeds weer anders zijn. Vaktherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij je kunst inzet als middel om de patiënt/ cliënt verder te helpen. Het kan daarbij gaan om lichamelijke gezondheid, maar ook om psychische en/ of sociale kwesties. Hierbij focus je minder op het praten over de problemen, maar ga je vooral op een creatieve manier actief aan de slag met de cliënt. Kunst biedt een manier om emoties op een veilige manier te uiten en te experimenteren met nieuw gedrag. De cliënt krijgt zo de kans om een ander perspectief te ontwikkelen en nieuwe oplossingen te vinden.
De opleiding Vaktherapie bij Hogeschool Leiden is antroposofisch geïnspireerd en kent drie studierichtingen: Beeldende therapie, Muziektherapie en Spraak- en dramatherapie.