Leren en werken

Depositphotos_185693552_l-2015

Wat houdt het in?

Werkgevers bieden vaak leerwerktrajecten of opleidingsplaatsen aan en nemen dan (een deel van) de kosten voor hun rekening. Zo kun je tegelijkertijd werken en leren en heb je een eigen inkomen. Vaak geldt hiervoor een minimumleeftijd. 

Deze trajecten starten vaak op meerdere momenten in een kalenderjaar. Op de site van de werkgevers staat vermeld wanneer de werving voor studenten begint. In veel gevallen is dat een half jaar voor de start van het leerwerktraject. Je kunt hierbij kiezen tussen middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. 

Middelbaar beroepsonderwijs

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt een leerwerktraject ook wel een bbl-traject genoemd. In dat geval werk je zeventig procent van de tijd bij een werkgever. De overige dertig procent besteed je aan theorielessen op school.

Hoger beroepsonderwijs

In het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) heb je een soortgelijke leerroute, namelijk de duale leerroute. Ook hierbij werk je als leerling in een zorginstelling en wissel je je werk af met enkele periodes theorielessen op school.

Op zoek naar een opleidingsplaats?

Ben je op zoek naar een opleidingsplaats? Kijk dat in onze vacaturebank naar de mogelijkheden? Vul in de zoekbalk bbl, opleidingsplaats, leerwerktraject of leerling in. Of gebruik de filteroptie 'opleidingsplaats' onder dienstverband.