Blog: Van verkleumd naar goed gemutst met behulp van een coach

SiW_1200x628_Social_93
francis zwp

Van verkleumd naar goed gemutst met behulp van een coach

Sterk in je werk biedt je gratis steun bij het zetten van een volgende of nieuwe stap in je carrière. Samen met een ervaren onafhankelijke loopbaancoach kijk je naar jouw situatie en waar je kansen liggen. Zo heeft Daisy samen met loopbaancoach Francis Stroes gekeken naar manieren om het gevoel van vast te zitten in haar werk om te zetten naar meer werkplezier. In onderstaande blog lees je hoe Daisy samen met Francis Stroes aan de slag is gegaan.

Situatie

Daisy is een vrouw van midden 30 en mams van twee kleine kids en gelukkig getrouwd. Het bedrijf heeft recent een reorganisatie door gemaakt waar ook haar afdeling bij betrokken was. Ze wil graag goed mee komen in de nieuwe setting en hoopt dat dit een traject is waarbij ze meer werkgeluk gaat ervaren. Daisy werkt op een klantenservice afdeling van een bedrijf waar allerlei medische producten en hulpmiddelen worden verhuurd en verkocht. Ze heeft last van haar perfectionisme. Zit te strak in haar eigen functie waardoor ze zich onzeker en minder kundig voelt. Het Sterk in je Werk traject bood haar een uitweg.

Startgesprek

Het traject start met een telefonisch gesprek waarbij we afstemmen dat we hybride gaan werken. Het eerste gesprek zal buiten zijn en het tweede gesprek vindt online plaats. Ook heeft Daisy de keuze gemaakt om deel te nemen aan de online inspiratiesessie Werkgeluk.

De eerste keer buiten is het precies die dag dat de gevoelstemperatuur -11 is. We hebben nog even afgestemd en Daisy wil graag al lopend buiten aan de slag. Ik ben een koukleum en zie een tikkie tegen -11 op. Ik kleed me goed aan met thermokleding, een pet en capuchon, zelfs twee paar sokken én dubbele handschoenen. Daisy staat in een normale jas zonder al die extra dingen buiten in het park op me te wachten. De zon schijnt volop. Dat doet haar goed! Ze heeft voor de zekerheid een muts en handschoenen in haar jaszakken mee. ‘Het valt eigenlijk wel mee met de kou’, zegt ze. Ik bewonder haar totaal andere aanpak hoe om te gaan met kou en zeg dit tegen haar. Ze kijkt naar mij en mijn ‘eskimo outfit’, ze lacht en ziet goed de kledingverschillen tussen ons.

Vitaliteit

We beginnen te lopen. Ze heeft er een flink tempo in zitten. Ik nodig haar uit haar pas wat te vertragen en ook een beetje om zich heen te kijken en te genieten van het frisse en zonnige park. Merkbaar komt ze wat meer toch zichzelf. ‘Ik baal er soms zo van’, zegt ze. ‘Ik wil zo graag én genieten van die kleintjes en voelen dat ik weer grip heb op mijn werk na de reorganisatie’. ‘Mijn energieniveau is vaak laag en als ik dan thuis kom merk ik dat mijn potje energie eigenlijk onvoldoende is voor de rest van wat ik wil doen thuis’. We kijken naar haar basiselementen van vitaliteit. Haar slaap is wat minder, vaak vanwege soms de onrustige nachten door de kinderen. Ik vraag haar of ze weleens powernaps doet tegelijk met haar kinderen op haar vrije dagen. Eigenlijk doet ze dat te weinig. Die slaapjes zijn vaak net zo’n fijn moment om nog even dit en nog even dat te doen. Ik nodig haar uit om het een tijdje te proberen, even een paar weken tot onze volgende afspraak. Maximaal zo’n 20 minuutjes vòòr 16.00 uur om haar slaapritme voor ’s avonds goed te houden.

Daisy let goed genoeg op haar voeding alleen haar sporten staat nog op een laag pitje. Ik leg haar uit dat juist fysiek meer in beweging komen vaak effect heeft op haar energieniveau. Haar man heeft onregelmatige diensten waardoor ze op haar sportavonden niet altijd kan. Ze heeft weleens nagedacht over een oppas en het is er eigenlijk nog niet van gekomen om iets te regelen. Ik neem haar mee in mijn passie van jarenlange dansen. Vrij snel ontdekte ik toen onze meiden klein waren dat zonder oppas ook mijn danslessen erbij in schoten. In een rap tempo heb ik een pool van oppassen opgebouwd van buurmeiden zodat ik kon blijven dansen. Als de een niet kon, pakte een ander het wel op. Het werkte! Daisy raakte geïnspireerd en we keken bij welke mensen ze zich veilig en vertrouwd genoeg voelde om als oppas te vragen. We spraken af dat ze mij als ‘stok achter de deur’ kon beschouwen en dat ik benieuwd zou zijn welke effect de powernaps en het weer gaan sporten op haar zouden hebben. Daisy was enthousiast geworden om op deze manier naar vitaliteit te kijken.

Veranderende organisatie

Op haar werk liep ze er tegenaan dat ze moeilijk afscheid kon nemen van bepaalde klanten die eigenlijk niet meer bij haar afdeling hoorde. Ondanks duidelijke instructies van haar manager over het loslaten van bepaalde taken, bleef Daisy vasthouden en kwam ze in tijdnood voor andere vragen. Haar perfectionisme zat haar in de weg en ze voelde dat ze strakker en meer gespannen in haar rol stond. Zo verkleumd als ik er buiten uit zag, zo voelde zij zich af en toe in haar werk. Samen observeerden we verschillende type klantenvragen. Hoeveel procent hoorde eigenlijk niet meer tot haar takenpakket? Door er op deze manier naar te kijken kreeg ze meer overzicht. Er bleef een deel onduidelijk, dat zou ze met haar manager gaan bespreken. Ik vertelde dat ze in een tussenfase zat en dat het niet fijn en wel gebruikelijk is om ongemak te voelen. In hoeverre was ze bereid om te kunnen zijn met deze (tijdelijke) onrust? Ook vroeg ik haar wat ze nodig had om snellere beslissingen te nemen en klantvragen naar de juiste afdeling door te zetten. Ze benadrukte dat ze unieke kennis bezat en de behoefte voelde om die kennis beter over te dragen. Dit stond hoog op haar agenda voor het gesprek met haar leidinggevende.

Werkgeluk

Een enthousiaste Daisy heb ik aan de lijn: ‘Jeetje wat zit dat goed in elkaar die online inspiratiesessie Werkgeluk! Ik ben echt blij verrast. Coach Annelies vertelde op een inspirerende manier en het doen van de opdrachten zette me aan tot nadenken en actie. Het heeft me geholpen om beter te begrijpen waar ik gelukkig van word, zowel thuis als op het werk. Soms lukte het niet om aan mijn powernaps toe te komen, en als het wel lukte, accepteerde ik dat er wat huishoudelijke taken bleven liggen. En eerlijk gezegd was dat ok. Het vinden van betrouwbare oppassen ging verrassend makkelijker dan gedacht. Dankzij hun hulp is het sporten de afgelopen weken weer gelukt! Mijn manager en ik zaten niet helemaal op dezelfde golflengte. We hebben een pittige discussie gehad die eigenlijk goed is uitgepakt waardoor we elkaar nu beter begrepen. Daar ben ik ook blij om. Tuurlijk zijn er hier en daar nog wat aandachtspunten en dat hoort er ook bij.’ We praten nog even door en ronden met een fijn gevoel het gesprek af.

Goedgemutst

Daisy is blij dat ze aan het korte traject is begonnen. Ondanks dat zij zich ‘verkleumt’ en verstard voelde in haar baan, is het haar gelukt om wat losser in haar rol te komen. Ze heeft zichzelf wat meer bewegingsruimte gegeven. Het sporten is, dankzij behulpzame oppassen, weer opgepakt. Daisy ontdekte, na een openhartig gesprek met haar leidinggevende, dat ‘goed’ vaak net zo goed ‘goed genoeg’ is. In de toekomst kunnen nog wel wat stukjes van haar oude ik naar boven komen en dat is prima. Haar relaxte aanpak om met gevoelstemperatuur van -11om te gaan, met muts en warme handschoenen in de jaszak, gaf haar niet alleen een frisse start maar ook het zelfvertrouwen om keuzes te maken die beter bij haar passen. Met de nieuwe handvatten en verrijkende inzichten heeft ze voldoende in huis om goedgemutst verder te gaan in haar huidige baan.

*Situaties komen overeen met de praktijk, namen en concrete ervaringen vanzelfsprekend niet.

Klinkt bekend?

Komt het verhaal van Daisy je bekend voor? Of ben je er door geïnspireerd? Ervaar zelf de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden. Kijk op sterkinjewerk.nl voor meer informatie en meld je aan!