Blog: Een nieuwe deur die opengaat met behulp van een coach

cadeau sterk in je werk sijw uitgerekt
web_vk_ZZW_Portretten_7440 Francis Stroes

Blog: Een nieuwe deur die opengaat met behulp van een coach

Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende of nieuwe stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach kijk je naar jouw situatie en waar je kansen liggen. Zo heeft Janine samen met loopbaancoach Francis Stroes gekeken naar een nieuwe deur die ze kon openmaken. In onderstaande blog lees je hoe Francis Stroes te werk gaat. 

Realisatie

Op een rustige dag in het park bevond Janine zich op een cruciaal punt in haar leven. Ze is een levenslustige vrouw van rond de 50, en hoewel ze vol in het leven staat, voelt ze dat er iets ontbreekt in haar werk. Janine werkt momenteel als buitendienstmedewerker bij een fabrikant van medische instrumenten voor ziekenhuizen, maar door een reorganisatie is het grootste deel van haar veldwerk komen te vervallen. Dit heeft haar diep geraakt, en ze verlangt naar meer voldoening in haar carrière. Ze heeft alles geprobeerd om zich aan te passen, maar het lijkt alsof deuren steeds voor haar neus dichtslaan.

Eerste ontmoeting

We hadden afgesproken in een ruim opgezet park, waar de levendige atmosfeer en de aanblik van joggers en hondenbezitters ons omringden. Hier deelde Janine haar ups en downs met me, haar ervaringen en pogingen om verandering te brengen in haar werk. Ze vertelde me over de deuren die ze heeft geprobeerd te openen, die elke keer weer dicht leken te waaien. Haar leidinggevende stelde voor dat ze hand- en spandiensten zou verrichten op andere afdelingen, maar dat bood slechts een tijdelijke voldoening.

Wanneer Janine spreekt over haar lichtpuntjes in haar cv, zie je haar opfleuren. Maar zodra het gesprek weer draait om hoe het bedrijf haar op dit moment niet kan bieden wat zij nodig heeft, dooft haar enthousiasme snel uit. Het is duidelijk dat Janine op zoek is naar iets nieuws, iets dat beter bij haar past. Ik stelde haar voor om haar skills en talenten te verkennen met behulp van een skillscvapp, waarmee je functies kunt ontdekken die aansluiten bij je vaardigheden.

Gevoel van bevrijding

De tweede keer dat we elkaar in het park ontmoetten, was de lucht herfstachtig en voelden we de wind stevig waaien. Op het water zagen we een hydrofoil-kitesurfer die de wind trotseerde, al ploeterend en uiteindelijk met zijn board hoog boven het water balancerend. Het was een uitdaging, net als de zoektocht van Janine naar een nieuwe richting in haar leven.

Terwijl we verder liepen en de regen begon te vallen, vertelde Janine me dat het niet goed met haar ging. Ze voelde zich niet lekker in haar vel en had een afspraak met haar huisarts gemaakt. Thuis voelde ze zich overbelast, met haar partner en kinderen die nu haar steun nodig hadden. Ze voelde dat ze ook letterlijk weer in beweging moest komen. Janine besloot om uit haar comfortzone te stappen en begon met bootcampen, iets wat ze nog nooit eerder had gedaan. Het fysieke trainen gaf haar een gevoel van bevrijding, haar hoofd werd lichter.

Beroepentest

We hadden afgestemd dat ze een beroepentest zou doen, maar die bood weinig houvast. De voorgestelde beroepen vereisten jarenlange omscholing, wat niet bij haar paste. Toch gaf de test aan dat ze mensgericht, praktisch en artistiek was. Ik legde haar uit dat ze de uitgebreide informatie ook anders kon benaderen. Elk mens is uniek, en zo'n test biedt slechts een grove richtlijn. Samen zochten we naar verbindingen tussen haar vaardigheden, talenten en mogelijke functies in de zorg. Ze bleek een passie te hebben voor kennisoverdracht en creatieve, praktische oplossingen, die ze vanuit haar artistieke talent kon bieden.

Kitesurfer

Toen ik haar vroeg wat ze op dit moment echt wilde in haar carrière, gaf ze aan dat ze op dit moment niet genoeg energie had om actief naar een andere baan te zoeken. Maar ze wilde wel proberen om nog een deur te openen. Terwijl we naar de kitesurfer keken, die steeds hoger en sneller over het water gleed, besefte Janine dat haar momentum dichterbij was dan ze dacht. Ze voelde dat ze door haar werk vloog, maar ze miste het gevoel van een bepaalde hoogte bereiken. We spraken over wat ze nodig had om die hoogte te bereiken. Janine besefte dat dit binnen handbereik lag. Haar timing was gewoon te snel geweest. 

Samen werkten we haar plan uit, en ze zou de steun van een collega vragen om het te onderbouwen. Hiermee kon ze naar haar leidinggevende gaan en om verdere ondersteuning vragen. Toen we het gesprek afrondden, straalde Janine. Ze had een duidelijk doel voor ogen en voelde zich gesteund en begrepen. Ze zou de eerste stap zetten en op weg gaan naar haar nieuwe uitdaging. Ze voelde zich als die kitesurfer, vastbesloten om de hoogte te bereiken die ze altijd al had gewild.

Klinkt bekend?

Komt het verhaal van Janine je bekend voor? Ervaar zelf de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden. Kijk op sterkinjewerk.nl voor meer informatie en meld je aan!