Jolanda (47): ‘Een coach liet me zien wat ik écht wil’

Jolanda (47): ‘Een coach liet me zien wat ik écht wil’

Wanneer je je werk niet meer vol kunt houden, moet er wat veranderen. Jolanda (47) wist wat ze wilde, maar hoe ze dat moest aanpakken, was een stuk lastiger. Een coach van Sterk in je werk hielp haar op weg. In de Margriet vertelt Jolanda over haar ervaringen. 

“Jaren geleden ging ik als begeleider mee op een reis voor mensen met een beperking. Een van de reizigers was voor zijn communicatie afhankelijk van een spraakcomputer. En juist die had hij niet mee. De hele vakantie zat hij opgesloten in zijn hoofd en was hij enorm verdrietig. Bij mij maakte dat het besef los dat iedereen recht heeft op de zorg die hij of zij nodig heeft. Dat de zorg mijn werkplek zou worden, was voor mij wel duidelijk.”

Energielek

“Inmiddels werk ik al jaren op een groep voor mensen met een verstandelijke beperking. Ontzettend mooi werk, alleen heb ik wel te maken met onregelmatige dag- en nachtdiensten. Dat was nooit een probleem. Tot vorig jaar. Ik kreeg te horen dat mijn schildklier vertraagd werkt. Ik kan heel veel wél, maar ik heb een energielek en moet veel regelmatiger leven dan ik altijd deed. Dat was het moment waarop ik realiseerde dat het anders moest, maar wat en hoe?”

Energieboost

“Ik gaf zo nu en dan trainingen aan collega’s. Kennis delen en collega’s inspireren, daar krijg ik een energieboost van. Al snel wist ik: dit wil ik vaker doen. Laat mij maar door het land crossen en trainingen geven. Helaas was er geen functie vrij binnen het bedrijf. Ik ben het toen af en toe naast mijn werk gaan doen. Al snel merkte ik: dit wil ik fulltime doen.”

Coaching

“Door een vriendin kwam ik terecht bij Sterk in je werk. Een project waarbij mensen die in de zorg werken of willen werken, worden geholpen door middel van een aantal coachingsessies. Ik vond het fijn dat het geen intern loopbaantraject was. Ik had behoefte om los van mijn werk te sparren en alles voor mezelf op een rijtje te zetten. In drie sessies hebben we besproken wat ik echt wilde en liet de coach mij zien dat er meerdere wegen zijn om je doel te bereiken.”

“Na de sessies heb ik op mijn werk duidelijk aangegeven waar ik over een jaar wil staan. Voor mij is dat trainingen geven. Door het uit te spreken wordt het concreet en geeft het ruimte. Ik ga er komen, dat weet ik zeker!”

Antwoorden vinden

Iedereen die in de zorg werkt of wil werken, kan bij Sterk in je werk, zorg voor jezelf aankloppen voor een kort en gratis loopbaantraject. Samen met een coach vind je het antwoord op vier vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En waar word ik gelukkig van? Ga voor meer info naar de site van Sterk in je werk.